Van Toul naar Liverdun
Blijf op de hoogte en volg Hanny
06 Augustus 2021 | Frankrijk, Liverdun
Gisterochtend liep ik nog samen met Pacha in de stromende regen door Toul, langs twee stadspoorten en door een brug in storing het spoor bijster waardoor we niet op tijd aan boord waren om de 1e sluis volgens afspraak om 10.00 te nemen. Gelukkig was er geen man overboord en had Jan zelfs de koffie klaar toen we aan boord kwamen, heerlijk.
Na 3 sluizen op het Marne-Rijn kanaal voeren we de Moezel op. Dit stuk is nog gekanaliseerd maar breed water en enorme sluizen omdat hier ook beroepsvaart is. In Liverdun zijn we in een zijarm van de Moezel aan een steiger afgemeerd, helemaal alleen en zonder voorzieningen, prima voor ons.
Het is 5 augustus, twee maanden geleden zijn we vertrokken voor deze reis. Dat was op een memorabele datum, de geboorte- en sterfdag van mijn opa.
Liverduns oude stadsdeel ligt hoog boven de rivier, we wandelen omhoog en Jan treft een zeer vriendelijke dame bij het bureau voor toerisme, kortom na lang wachten komt hij weer tevoorschijn met veel informatie over deze omgeving. Door de stromende regen lopen we terug en stoppen bij een banketbakker om de onvervalste 'Madeleines' te kopen, de specialiteit van dit stadje en wereldberoemd dankzij 'Heel Holland bakt'. Ze blijken voor ons nogal zoet te zijn, maar komen vast goed van pas tijdens een wandeling als extra energieleverancier.
Na een heerlijke blije kip van de bbq met een feestelijk glas bubbels volgt een stille nacht met af en toe een bui.
Vandaag hebben we een wandeldag. Van de aardige dame bij het bureau voor toerisme heeft Jan o.a. een wandelkaart van deze omgeving gekregen. Duidelijk bewegwijzerde route, we lopen heerlijk door het bos. Vanmorgen ruim 10 km en vanmiddag weer zo'n zelfde afstand na een lekkere lunch aan boord. Pacha geeft het tempo aan en buiten de bebouwde kom ligt zijn tempo hoger dan dat van mij, zeker als we bergop lopen. Totaal zijn we vandaag 135 trappen omhoog gelopen en eenzelfde aantal ook weer naar beneden. Sommige stukken waren extreem steil en glad door de regen, we komen zonder kleerscheuren weer terug aan boord.
Ik heb vanmiddag een ijsvogel zien vliegen, Jan spot vanmiddag een slangetje, onderweg ook fel oranje gekleurde naaktslakken gezien, verdwaalde fans van ons olympisch team?
07 Augustus 2021 - 15:23
Anneke:
Wat sportief jullie hoe gaat het met pasha die doet ook maar goed mee, met jullie geniet van je verslag .En wat jullie. mee maken woord er nog steeds geplons ,s,morges fijn weekend en groetjes aan jullie van mij.