Tussen Wieden en de Polder
Door: Jan en Hanny
Blijf op de hoogte en volg Hanny
05 September 2022 | Nederland, Emmeloord
Donderdag zitten we al vroeg op de fiets voor een bezoek aan de weekmarkt in Oldenmarkt, deze is alleen in de ochtend volgens internet. Al gauw blijkt dat de info op de website niet actueel is, er is al langere tijd geen markt meer hier, we zijn overgeleverd aan de Co-op.
We varen verder, de volgende stop is een mooie plek aan de Heuvengracht net voorbij Kalenberg. Tijdens de ochtendplons de volgende ochtend is er veel hilariteit aan boord van de passerende rondvaartboot, de oude dametjes genieten van Jan zijn blote kont. We maken een schitterende kajaktocht door de Wieden, door smalle vaartjes waar we zo goed als oog in oog met een ooievaar komen. Ondertussen nemen we wel weer een vuilniszak met troep mee uit het mooie vaargebied. Wat was de Kalenbergergracht op de terugweg lang, wind op de kop en golfslag van passerende bootjes. We hebben ons een beetje verkeken op de afstand en de route, we krijgen wel een slepie aangeboden, maar daar zijn we toch nog te trots voor.
Bij onze volgende ligplaats tussen Blokzijl en Vollenhove ligt een zuster SK-schip, deze mensen wonen jaarrond aan boord. Het is goed uitgerust voor alle weersomstandigheden, compleet met cv en 13,5 meter lang. We maken een 'culinaire fietstocht' door 2 provinciën te weten Flevoland en Overijssel. Het eerste doel is een boerderijwinkel met pluktuin. Bij aankomst blijkt dat vandaag het plukseizoen geopend is. Wat een vriendelijke mensen hier, we worden ontvangen met lekkere koffie en zelf gebakken appeltaart. Hun labradorpup vindt Pacha heel interessant en gelukkig verloopt het contact tussen hen zonder problemen.
We plukken zelf Robijn appels, ben benieuwd hoe deze smaken, de andere keuze is Elstar maar die kennen we al. De andere soorten zijn later plukbaar. In de winkel slaan we nog een lekkere voorraad verse groenten in. We vervolgen onze tocht en stoppen in Vollenhove natuurlijk bij palingvisser Konter om allerlei lekkers te kopen. Daarna bij de wijnwinkel een mooie fles chardonnay en een wat later blijkt een wat tegenvallende rosé prosecco, lijkt ons altijd lekker maar is eigenlijk niet ons ding. De bakker slaan we daar volgende keer over, het stokbrood leek meer op beschuit...
De zonsondergangen blijven spectaculair, wat een kleurenpracht van oranje tot paars, dit verveelt nooit.
Zondag weer een lekkere fietstocht met dit keer een stop bij het bezoekerscentrum 'De Wieden', aardige ontvangst, Pacha mocht bij haar achter de balie blijven liggen terwijl wij een wandeling over vlonders maakten met uitleg over de veenwinning en flora en fauna in dit gebied. Onze tocht gaat verder langs Zwartsluis, Genemuiden en weer via Vollenhove terug aan boord. Ook in de omgeving van onze ligplaats rapen we vuil terwijl we Pacha uitlaten, het geeft gewoon een goed gevoel om een steentje bij te dragen aan het milieu.
Vandaag varen we een route die we nog niet eerder gedaan hebben, we gaan over de Zwolse vaart en de Urker vaart, passeren twee sluizen die op afstand bediend worden en daardoor meer tijd in beslag nemen om te schutten, en eindigen in Emmeloord aan een kade bij een winkelcentrum met Aldi, Lidl, Wibra, Big Bazaar en Jumper de diersuper, morgen maar weer gauw verder ;)
Vanavond staan er flensjes die als cannelloni gevuld zijn met spinazie en verschillende kazen in combi met een bechamelsaus op het menu, feestje voor Jan. Voor Pacha heb ik een ander soort voer gekocht, Grandorf holistisch en natuurlijk, benieuwd of dit beter is voor zijn spijsvertering, hij lijkt het in ieder geval lekker te vinden.
Jan gaat morgen naar de kapper daarna verder naar Urk en het IJsselmeer oversteken.
05 September 2022 - 22:49
Tiny Groen:
Wat was het weer een mooi verslag samen schrijven gaat jullie ook goed af dat is misschien van de winter een leuke bezigheid , Groetjes en tot ziens. -
06 September 2022 - 03:08
Hans Tibboel :
Goed bezig jullie met het verzamelen van zwerfvuil. Weer een mooi verslag van jullie prachtige reis (avontuur). Groetjes van ons van de andere kant van de wereld.