Het Drents Friese Wold ontdekt
Door: Jan en Hanny
Blijf op de hoogte en volg Hanny
15 Augustus 2022 | Nederland, Wijnjeterpverlaat
Eerst maar even ter geruststelling, de brugwachter was er vrijdag wel op tijd al zag hij eruit of hij zo geteleporteerd was uit de jaren 60. De volgende brug stond al open, naast een mooie steiger en tegenover winkelcentrum, de brugwachter zei 'nu maar vlotte vaart, jullie hebben gisteren onnodig moeten wachten, helaas gebeurt dat te vaak bij die brug'.
De twaalf meter welke we eerder omhoog gesluisd zijn gaan we op de turfroute die we varen weer naar beneden, de rand van het omgekeerde soepbord zogezegd. De hele vaart is versierd met omgekeerde vlaggen al dan niet getooid met rode zakdoek. De eerste sluis is de Damsluis tussen de Drentse Hoofdvaart en de Compagnonsvaart, hier krijgen we een tasje met allerhande info over de Turfroute en de plaatsjes erlangs. Er zijn een aantal zelfbedieningsbruggen, pech voor mij want het bedienen wordt gedaan door ijverige jongetjes type 'Sjors en Sjimmie'. Om de beurt trekken ze een schoen uit waarin ik het bruggeld kan doneren, ze zullen zo een lekker zakcentje verdienen in de vakantie.
We meren af in Appelscha, lekker rustig plekje op de tractoren na welke van 's morgens vroeg tot laat in de avond opleggers trekken met balen hooi van het land. We genieten van de volle maan die precies in het verlengde van het kanaal achter ons opkomt.
We hebben beide dagen heerlijk gefietst door het Drents-Friese Wold, wat een prachtige omgeving. Ik ruik de dennen, op andere stukken zijn het de rijpe bramen die met het warme weer heerlijk geuren. Jan ruikt slecht dus ik probeer zo goed mogelijk te beschrijven wat ik ruik.
Er zijn zoveel dingen te doen in dit bos, van mountainbike-routes tot klimbos en Bosbergtoren. We komen langs vennetjes, paarse! heidevelden en afwisselende bossen, zeker een omgeving om terug te komen.
Onderweg kopen we prachtige groenten bij een zorgboerderij, ik ben benieuwd hoe de auberginekleurige sperziebonen smaken, het is een heel oud soort vertelde de boer. Ook langwerpige rode bieten en kakelverse eieren gaan mee in de fietstas. Pacha heeft goed voor zichzelf gezorgd, we stopten onderweg voor een kopje koffie bij een boerderij, Pacha scharrelde een beetje rond en had ineens een dikke moot huisgerookte zalm in zijn bek, geen idee waar hij deze vandaan had, het was alleen op bestelling te koop. Wij keken toch wel een beetje jaloers naar zijn lekkere hapje.
Vandaag weer verder gevaren, vier sluisjes en heel veel lage bruggetjes verder liggen we nu aan de rand van het bos tussen Klein Groningen en Wijnjeterpverlaat. Onderweg maar snel voorbij 'Moskou en Petersburg' langs gevaren morgen door naar Gorredijk.
16 Augustus 2022 - 02:20
Hans Tibboel :
Die paarse sperziebonen hebben wij hier ook en smaken heerlijk! Geen hunnebedden bezocht in Drente? Groetjes van ons uit Thailand. -
16 Augustus 2022 - 09:21
Ria Bas:
Goede morgen Jan en Hanny
IK heb geen krant gekregen dus lees ik jullie verslag. Wat zou Oma ter Metz trots op jou geweest zijn Hanny,je beleeft de natuur zoals zij dat ook deed,intens genieten!!!
Liefs van Ria