Gaan we nu weer op avontuur?
Door: Hanny en Jan
Blijf op de hoogte en volg Hanny
12 Juli 2022 | Duitsland, Borkum
Afgelopen zondag zijn we in de regen aan de wandel gegaan langs de Groningse kustlijn, het waterschap Hunze en Aa heeft langs deze route veel nestkasten op palen geplaatst voor torenvalkjes, we boffen dat we er een dichtbevolkt aantreffen, wat een enig gezicht. In het dorp met de bijzondere naam 'de Hongerige Wolf' is een cultureel festival aan de gang. In verband met het slechte weer wandelen wij door.
Nieuw Statenzijl heeft als enige in Nederland een 'kiekkaaste' of te wel vogelkijkhut die buiten de dijken staat. We wandelen er zonder Pacha naartoe, al hebben andere bezoekers lak aan de verordening dat honden niet toegestaan zijn, grrr. We zien o.a. wulpen op zoek naar lekkere hapjes.
Vanaf Nieuw Statenzijl zijn we gisteren vertrokken naar Termunterzijl - zijl of ziel is een Gronings woord voor sluis hebben we vandaag ontdekt. De sleutel welke we in bruikleen hadden om een brug te bedienen vanaf Winschoten leveren we hier weer in bij de sluismeester en krijgen onze borg van 35 euro weer terug. Om de sluismeester in actie te krijgen dienen we hem 45 minuten van te voren te bellen, ja het is hier inderdaad slow traveling. Er is weer een nieuwe fase in het vaarpatroon, we moeten rekening houden met getijden. Best even uitzoeken geblazen voor Jan, zeker omdat er nogal wat verschillende meningen zijn over wat de ideale tijd voor vertrek is. Natuurlijk of zal ik zeggen gelukkig vetrekken we op de juiste tijd door de sluis van Nieuw Statenzijl en hebben we een voorspoedige tocht over de Dollard. Hier en daar zien we een zeehondje zwemmen.
De haven in Termunterzijl is een getijdehaven, we zakken bij laag water vast in de klei. We hebben een leuke fietstocht gemaakt door de Breebaardpolder en omgeving hiervan. Onderweg gestopt bij een zeehonden kijkwand, een houten wand met gaten waardoor we de zeehondjes lekker dichtbij kunnen zien liggen. Ook stoppen we bij een vogelkijkhut om daar de gevederde vriendjes te bewonderen.
Vandaag fietsen we nog even naar Ottersum, dit dorp is opgegeven in verband met aanleg van een industriegebied buiten Delfzijl. Een groep kunstenaars heeft zich bekommerd om de grafstenen uit dit dorp en ze een plek gegeven op de dijk. Daarna fietsen we nog even door Termunten en maken een stop bij het kerkje met een doopvont uit de dertiende eeuw. We beklimmen de toren en genieten van het uitzicht over de kwelder en de Dollard.
Na een snelle douche in de jachthaven, helaas is zwemmen hier niet mogelijk, vertrekken we 1 uur na hoog water vertrokken naar Borkum, het grootste en eerste Duitse waddeneiland.
Een uur na hoogwater Termunterzijl vertrekken we. Het kan niet beter: Een lichte zuidwestenwind in de rug, een fatsoenlijke vertrektijd (12.30) en een zon die voorzichtig door de wolken prikt. Al snel varen we op de Dollard met een gangetje van 16 km/uur, de stroming flink mee, af en toe steekt een zeehondje de kop boven water en als je langs industriegebied Delfzijl en centrale Eemhaven kijkt zie je een mooi silhouet van de kustlijn. Een mooie rustige overtocht van 3 uur.
De jachthaven van Borkum is een aftands geheel: scheve kromme steigers, voor onze Pasha een echte uitdaging, op honderd meter afstand windmolens met bijbehorend geluid en een weinig toegankelijke havenmeester.
12 Juli 2022 - 18:23
Peter En Ineke:
Ik reageer niet altijd, maar blijf jullie verslagen met veel plezier lezen.
Dikke kussen van ons beiden. -
12 Juli 2022 - 18:40
Elly:
Ik reageer ook niet vaak , maar volg het met veel plezier. Groeten uit ijmuiden -
13 Juli 2022 - 11:21
Frank Zuiderduin:
Als het goed is zijn jullie dicht bij het onbewoonde eiland Zuiderduin.
Doe ze de groeten ,en geniet van alles