Moin
Door: Hanny en Jan
Blijf op de hoogte en volg Hanny
06 Juli 2022 | Nederland, Bad Nieuweschans
Goedemorgen, -middag of -avond is hier 'moin', zo groet men elkaar op straat. Lekker makkelijk in het grensgebied waar we nu vertoeven. Dat het niet allemaal eenvoudig en duidelijk is op communicatief gebied hebben we deze week ook ervaren, voor het eerst tijdens onze reis krijgen we een paar keer achter elkaar te maken met een Babylonische spraakverwarring. De havenmeester in Winschoten vertelde dat we ergens niet heen kunnen varen terwijl we daar helemaal niet naartoe wilden, wij bedoelden de Pekel Aa en hij sprak over Pekela.
Even later was Jan in gesprek met de brugwachter over een opening, maar hij bleek na enige tijd de verkeerde post aan de lijn te hebben, Nieuweschans in plaats van Winschoten.
Er is nog meer verwarring en onduidelijkheid, we willen graag het Oldambtmeer op, hiervoor is een sleutel nodig om de zelfbedieningssluis in werking te stellen, helaas blijken alle telefoonnummers zoals vermeldt in diverse media niet in gebruik te zijn. Zie verder bij de foto's, wie dit bord begrijpt verdient een pluim. Op zondag werd de brug wel bediend.
We gaan een beetje van de hak op de tak, gevolg van het niet regelmatig blog schrijven, sorry. Zaterdag komen we in Winschoten aan, we passeren veel industrie langs het Winschoterdiep, oa werven voor grote zeeschepen. Het stadje zelf biedt een groot en divers winkelaanbod, je kunt een keer per week op woensdagavond naar de film in een prachtig nieuw multifunctioneel theater, hoop dat het intensiever gebruikt wordt dan een keer per week bioscoop. Duitsers lijken in de meerderheid hier te zijn, ook in de jachthaven is Duits de voertaal, het is trouwens meer een bootjes camping, de mensen varen niet maar kamperen aan boord. Na een nacht zijn we blij verder te trekken, onze ligplaats was tegenover het toiletgebouw...
Voor Bad Nieuweschans meren we af aan een lege steiger, heerlijk weer in de natuur, hoewel.... de A7 is dichtbij en dit blijkt best een drukke snelweg. We richten onze focus op de vogeltjes en zeker in de vroege ochtend en bij de prachtige zonsondergang zijn zij nadrukkelijk aanwezig. We liggen dichtbij het voormalige dorp Houwinga, dit is in de klei weggezakt. Gelukkig waren de bewoners voorbereid en hadden zij zelf al veel opgeruimd toen het water kwam. Alleen de fundaties van stenen gebouwen bleven zitten.
Maandag stappen we op de fiets, Pacha in de kar mee, hij geniet duidelijk van deze tochtjes samen. We rijden naar Ditzum, een vissersplaatsje aan de Dollard in Duitsland, helaas is op maandag alles gesloten. We komen langs Hatzum, Critzum Jemgum en zijn trots dat we 56 km hebben afgelegd. Voor mij ging het makkelijk maar Jan met Pacha in de kar achter zijn vouwfiets had het best pittig zeker met wind tegen.
Gisteren poetsdag, Jan buiten en ik binnen, op zo'n kleine ruimte is het regelmatig nodig om even orde op zaken te stellen en daarna te genieten van het resultaat.
Vandaag hebben we lekker gekajakt, onderweg komen we een motorbootje tegen, deze mannen zijn de vallen voor muskus- en beverratten aan het controleren. Zij worden gelokt met appels in een kooi. Daarna zijn we een stukje verder gevaren, we liggen nu tegenover papierverwerker Solidus Solutions.