Gemeente Het Hogeland
Door: Jan en Hanny
Blijf op de hoogte en volg Hanny
27 Juni 2022 | Nederland, Schouwerzijl
We liggen afgemeerd in een kreekje bij Schouwerzijl (Gr.) na een vaartochtje uit Electra (aan het Reitdiep).
Gisteren hebben we een mooie fietstocht gemaakt door het Groningse Hogeland. Het vlakke land met voederbieten, tarwe (ofzo), aardappels en uienakkers wordt afgewisseld met leuke terpdorpjes Zuurdijk, Molenrij, Broek, Mensingeweer, Roodehaan om er maar een paar te noemen, vast en zeker bij jullie allemaal bekend.
In Pieterburen is een marktje waar we nog meer groenten kunnen scoren, onderweg hebben we al uien en eieren gekocht, en gisteren prachtige sla - vers gesneden uit de moestuin - en een reuze courgette voor de soep.
Uiteraard is een bezoek aan het zeehondencentrum een must, we zien hoe de huilertjes via een slang door de bek tot in de maag gevoerd worden met zalmpap, deze ukkies zijn amper twee weken oud. Tussen de bezoekers staat een vrijwilligster die
uitlegt wat en waarom er gebeurd in de isolatie, van beschermende kleding, tot alles twee keer afwassen en desinfecteren. Er zijn 8 huilers te zien achter glas, de meeste zeehonden worden niet getoond aan het publiek.
Ook voor Pacha is goed gezorgd, hij mag buiten in een bench uitrusten van de fietstocht. Ondertussen is hij wel zover dat hij blij de kar ingaat.
Terug fietsen we o.a. via Eenrum, Schouwerzijl en Saaksum. Na de tocht van 40 km gaat Jan nog even te water en genieten we samen van een mooie zomeravond met schitterend zonlicht.
Al jaren doen we oefeningen in de omgeving van de boot en horen we vaak opmerkingen als ‘goed bezig’. Steevast is onze reactie ‘je mag meedoen hoor’. Gisteren was er voor het eerst een oudere man die enthousiast met ons mee deed, bij gebrek aan een matje ging hij op de picknicktafel liggen.
Electra dankt zijn naam aan het honderd jaar oude gemaal ‘De Waterwolf’. De grote door dieselmotoren aangedreven pompen doen mijn ((Jan) oude machinistenhart sneller kloppen. Helaas is het gemaal niet toegankelijk.
Het weer is erg wisselvallig, regen en zon wisselen elkaar af. Het weerhoudt ons niet om een leuk kajaktochtje te maken, jazeker op de Kommerzijlsterrijte.
Zo is het weer een lang verslag geworden, zijn we nog vergeten over de goede viswinkel in Zoutkamp te schrijven ‘Gaele Postma’ waar we door een jonge knul geholpen werden die van alles vertelde over achtergrond van het visaanbod, enig. V
27 Juni 2022 - 19:29
Ria Bas:
Lieve Hanny en Jan
Wie vele reizen maakt kan veel vertellen.
Zo kom ik als thuisblijver ook nog eens ergens.
Dank julliewel en groet van Ria -
28 Juni 2022 - 01:57
Hans Tibboel:
Jij schreef "Zuurdijk, Molenrij, Broek, Mensingeweer, Roodehaan om er maar een paar te noemen, vast en zeker bij jullie allemaal bekend.". Hahahaha - ik ken er geen een!!