Lauwersmeer
Door: Jan en Hanny
Blijf op de hoogte en volg Hanny
18 Juni 2022 | Nederland, Lauwersoog
Afgelopen woensdag hebben we ‘s morgens ‘Piet’ omgedraaid aan de steiger, de buren waren vertrokken en zo kunnen wij vrij uitzicht hebben over het meer. We maken een tochtje met de kayak. Het is heerlijk om rustig langs de rietkragen te drijven en te genieten van de stilte. ‘s Middags lopen we door dit prachtige gebied naar een uitkijktoren. Het is al en paar dagen lekker weer al hebben we niet de hoge temperaturen zoals in de Randstad en het zuiden van Nederland, de thermometer blijft hangen bij een graad of 20.
Het concert van de Stones is verzet naar 7 juli, Jan is ambivalent en Hanny gedecideerd: Jan wil graag verder met de reis richting Duitsland, Hanny geniet ook van (dubbel) slow travelling. We blijven langer op het Lauwersmeer ,Jan gaat dan vanuit Delfzijl de reis maken.
Donderdag zijn we naar Lauwersoog gevaren, eten bij Sterkenburg op het terras een visje, aan de ene kant uitzicht op Schier, aan de andere kant op het Lauwersmeer. We willen ook verse vis kopen om aan boord te genieten maar er is bijna geen aanbod, het grootste deel van de vloot vaart niet uit ivm hoge dieselprijzen en er is weinig vis in de zee, ook geen garnalen. We kunnen schol voor restaurantprijs kopen, 16 euro een kilo, nee bedankt!
Na een kort stukje varen meren we af aan een steiger in het Robbegat. Weer een mooi rustig plekje met een redelijk liggeld tarief, we blijven hier een week.
De omgeving is prachtig, we horen de spotvogel, geneiten van witte kwikstaarten die in een halve autoband aan de steiger een nestje bouwen. Vrijdag staan we om 6 uur op voor een kayaktochtje rond ‘Het Schoolplein’ heel ondiep water waar scholen brasems aan het paaien zijn. We lopen vast, het water komt niet hoger dan mijn enkels, ik trek de kayak naar dieper water en val bij het instappen half in het water. Vogels zien we niet en ze laten zich ook niet echt horen, helaas.
Dat is anders als we door het Ballastplaatbos lopen, we wanen ons in een open groene concertzaal, heerlijk.
We klimmen op de observatietoren ‘Achter de zwarten’ zien in het water onder ons flinke karpers zwemmen. Dit is ook ‘Dark Spot Parc’ een van de weinige plekken in Nederland zonder strooilicht.
Later horen we vreemd geluid, het blijken schietoefeningen te zijn op de Marnewaard. Dit terrein is vandaag ook nog gesloten, misschien een ander moment meer geluk, het schijnt ook een mooi natuurgebied te zijn.
Bij het ‘Lauwersnest’ info centrum van Staatsbosbeheer zien we een gekraagde roodstaart, helaas kan ik de afstand tussen ons niet met mijn camera overbruggen. Er broedt hier ook een kerkuil, in de braakballen ontdekken we veel schedeltjes en ander botjes van muizen.
Vandaag op de fiets naar Zoutkamp geweest, Pacha in de kar, onderweg paar keer gestopt om rond te kijken, verrekijker vergeten, niet handig. Ik koop in Zoutkamp een nieuw usb snoertje voor mijn macbook, door een ongelukje met Pacha is de andere kapot gegaan. Helaas geen originele te koop en doet mijn Macbook het niet meer, grrr.
Onderweg zien we erg veel bloeiende rietorchissen en ook een paar wilde gele orchideeën.
Het zijn heerlijke dagen hier.
18 Juni 2022 - 19:21
Daphne:
Wat heerlijk zoveel rust op het water! Een kajak bij de boot, wat wil je nog meer? Ultiem genieten! Jullie avonturen klinken als een heerlijk lange vakantie. -
18 Juni 2022 - 20:15
Daan:
Ja hier geen rusttvanmorgen . Over buurman moet zonodig tegelsspuiten met hogedruk. Daarna schoolfeestje in de tuin verderop . dat is wel leuk natuurlijk . even Pinkpop aangezet op tv. Rondzevenuur. Lekker hard natuurlijk. Zo gaatdat in delft. -
18 Juni 2022 - 21:07
Jan:
Het is een mooie avond. We genieten van de balletuitvoering van de spreeuwenwolk. -
18 Juni 2022 - 22:36
Jolanda :
Dag Hannie en Jan,
geniet er van!
Jullie avontuur,
in de prachtige natuur.
Dankjewel voor het mooie verslag,
Zo geniet ik mee van dag tot dag!
19 Juni 2022 - 11:35
Tiny Groen:
Hallo Hanny en Jan, weer dank voor jullie leuk verslag van de dagelijkse belevenissen
Ik moet al vreselijk verzinnen om een berichtje aan jullie terug te sturen.
als ik verslag lees dan vraag ik mij af waarom gaan al die mensen naar het buitenland?
voor verse vis moet je hengel aanschaffen kun je zelf vangen (grapje hoor maar misschien wel een idee ) Lieve Groetjes voor jullie en goede reis verder.